Pipacs ! Te kis kedves energiától duzzadó virág , olykor vérvörösen izzó tenger , olykor a búza közt a búzavirággal karöltve ragyogó . Miért vagy számomra oly kedves? Talán azok az emlékek törnek felszínre amikor kislány koromban egész nyarakat töltöttünk testvéremmel mi pesti gyerekek Nyáregyházán Nagymamámék falusi portájában. Volt ott minden tyúkok, kacsa, tehén , ló , disznó , birka , cica , kutya . A ház körül kis veteményes kertet is csinált Nagyanyám , így meg volt az esti program locsolás a kútból . Paprika ,paradicsom (ó az a paradicsom hol keresselek ma téged ,mert bizton nem a Spárban lellek?) A kerítésen juliska bab , csillagtök , tök és burgonya , répa , petrezselyem az ágyásokban. A gazdaság mellett volt szőlő ahol Nagyapám szorgosan kacsolt egész nap , meg kukorica itt néhány paradicsom tő is megbújt ott. Nem kellett annak semmi , mégis édes lédús hatalmas szív paradicsomok termettek Nagyapám legnagyobb örömére , mert isteni ízű fött krumplival sóval , libazsírral , paradicsommal a maga egyszerűségében kedvencei közé tartozott. A gazdaság része volt a kicsi búza föld is , ahol kedvünkre ugrálhattunk a tarlón amikor friss volt a szántás , hengergőztünk a napjárta homokban , millió csudás játékot eszeltünk ki , nem kellettek drága játékok , internet és nem tudtuk , hogy milyen boldogok és mennyire szabadok vagyunk ott. Nem volt akkoriban TV és csak néprádió volt, se hűtő se csapvíz , és húzós wc , de nem bántuk mi azt sem városi gyerekek. Persze szép lassan lett minden .

Érdekes ,hogy akkoriban volt parlagfű is ott , de nem tudtuk , hogy az az és senki nem tüsszögött tőle…

Ezek az emlékek jutnak eszembe amikor megérzem a búzamező illatát ahogy kocsival elmegyek mellette és látom a hajladozó pipacsokat és búzavirágokat benne. A pipacs talán egyidős az emberiség búzatermesztésével , mert úgy tűnik nagy becsülete van ennek a kis egyszerű virágnak. Már az egyiptomi sírkamrákban is találtak pipacs fűzéreket , kivált a fiatal hercegnők mumiáit díszítették ezekkel a koszorúkkal. A görögöknék Afrodithé Vénusz könnyeinek is hívják. Morfeusznak az álom istenének is pipacs koszorúkkal áldoztak. A magyarság Krisztus vérének is hívja.

Ezernyi kedves emlék amit szeretnék ezzel a kedves virággal selymeimen megmutatni . A kiindulási alap natur fehér , különböző vastagságú és szövésű hernyóselyem , amire különböző technikával festem a pipacsokat .

Ezt az egyedi tervezésű kézzel festett selyem szoknyát , fekete alapon díszítik a piros pipacsok és egy nemezelt öv is került a derekára.

a hernyóselyem blúz szintén ezzel az összeállítással készült

kézzel festett selyem szatén sál ,nagy pipros pipacsokkal

itt egy pipacsos selyem ruhát készítettem ruganyos passzéval akár derékra is teheted így egy hosszú szoknyaként is hordhatod

nemezelt hernyóselyem kendő piros pipacsokkal és egy fehér kézzel festett hernyóselyem szonyával te lehetsz a mező tündére

fekete nemezelt pipacsos övvel , ragyogóan földobhatod a szoknyádat és nemezelt ékszerként is hordhatod a nyakadban

nemezelt pipacsos virágfűzér nyakba vagy övként derékra tekerve

Nyár vége fele jött az elhatározás, hogy kellene pár szép modell képet készíteni az elkészült kollekciómról. Mivel eléggé belefutottunk a kora őszi időbe , így virágzó fákra nem igazán lehetett számítani. Helyszínnek egyik kedvenc kis falumat , Nagykovácsit választottam , hangulatos kis házacskái miatt.

A modell kedves házacskák előtt áll kézzel festett rózsás selyem szoknyában.

A fotózás következő helyszíne egy zöld lombos , szinte egzotikus fák előtti kis tisztáson készültek . Nekem olyan érzésem volt, mintha egy dús vegetációjú Ázsiai helyszínen lennénk .

A képek önmagukért beszélnek ! Itt aztán repülhettek a szitakötők !

lebben a selyem sál

a bordó levelű fák előtt nagyszerűen mutatott a pink és piros kendő ,a hozzá illő ruhával….

ez a mező telis tele volt elbűvölő mezei virágokkal…igazán kedvesen reflektáltak a selyem szoknyára és a kendőre

ez a gyönyörű szett gyűrt hatású selyem szoknyából és sálból áll amit ékszer gyöngyök díszítenek.

még mindig Nagykovácsi környékén vagyunk ,egy ragyogó sárga virágú háttér előtt egy könnyed selyemblúzt látunk a modellen.

egy tündér lépked itt kék íriszes a ruhájában ,vállát szintén íriszes kendő fedi…

Hazán tájainak elbűvölő gazdagságát fedeztük fel , ahogy a helyszíneken készítettük a felvételeket és úgy hiszem, a selyem tiszta természetes ragyogását csak kiemelték ezek a csodálatos helyszínek.

A fotókat Schilling Ádám készítette.

A szetteket Simon Kata üvegművész ékszereivel tettük teljessé.

Közeleg egyik legszentebb ünnepünk a karácsony. Az egész világ izgatottan várja a fény , fénykirályunk születését. A városokban millió szikrázó fények gyúlnak , a téli sötét hosszú napok elűzése ként. Ugyan még várni kell a szendergő természet ébredésére , de mi már tudjuk , hogy napról napra közelebb kerül hozzánk a megújulás.

Az emberiség ősidők óta kiemelt ünnepei voltak a napfordulók. Hisz az életünk függ arany asszonyunk meleget hozó áldásától. Nem véletlen , hogy számtalan ősi megalit templomban erre az alkalomra tökéletesen betájolva láthatjuk ahogy napfelkeltekor a fény eléri a szent uralkodókat.

A mexicói Chichen Itza kősárkánya fokról fokra lépeget fől a piramis tetejére

Egyiptomban is láthatunk ilyen napcsodát Abu Simbel -ben tavasszal.

De ne menjünk messzire ,hisz hazánkban a pilisben is láthatunk , pontosabban Pilisszántón Ziribár dűlőn.

Idézet Szőnyi István “polgi” írásásból:  Ziribár szónak több jelentése van: most születő teremtő fény, napvárta helye, de jelent életet, újjászületést és hegyszorost is. Nem csodálkozom, ha valaki hitetlenül csóválja a fejét, de a bizonyítási eljárás egyszerű, bárki meggyőződhet a jelentés valóságtartalmáról, ha a Téli napfordulón, december 21-én hajnalban feljön a Pilisre, a Boldogasszony kápolnához, és két szemével végignézi, ahogy a Nap felkel a Ziribár fölött, és a völgy anyaölében újjászületik a Fény! Ezt a nevet nem lehet csak úgy kitalálni. A névadónak mezopotámiai kultúrtudással kellett rendelkeznie. …

A fényfiú születése a világ világossága aki a szeretet a jóság , béke képviselője minden ember számára. Bizony nagy szükségünk van a mai világban ezekre a nemes gondolatokra eszmékre, akkor amikor sok ezer gyermek felnőtt fegyverek ropogása mellett éhezve ünnepli a karácsonyt ma is és az uralkodó elit egy vállrándítással elintézi “nem jut kenyérre ?..hát egyenek kalácsot”(Maria Antoanett mondta ezt amikor akkora volt a szegénység ,hogy az emberek a fák kérgét rágták )Indiában sokan úgy jutnak élelemhez,hogy a pockok által összegyűjtött rizs szemeket ássák ki,vagy gyerekek turkálnak Afrikában a szemétlerakókban ,a sárban ,hogy némi élelemhez jussanak.,és ez így megy ….de meddig ?

Mi szerencsések akik egy jobb helyre születtünk, sokszor itt is vannak küzdelmek de ,én személy szerint hálát adok az égnek, hogy ezt a csodálatos alkotó munkát végezhetem ami boldogságot ad nekem és remélem aki megveszi ezeket az alkotásokat ,az is részese ennek és egy nemes fénnyel teli anyagot viselhet magán. Nemezelt selyem sálaim a gyapjú és selyem találkozása . Ezek ragyogó szívet melengető színek oldják a téli szürkeséget …

Mindenkinek áldott fénnyel teli ünnepet kívánok!


 Elég csak a levegőbe szippantani és végérvényesen érzem a tavaszt ,azt a finom bizsergést minden porcikámban.    Nekem ez a kedvenc évszakom,mert sem nem  túl hideg ,sem nem túl  meleg.  Én a tavasz esőjének hívom mikor  a pici virágszirmok röpülnek a szélben. Csodálatos ez a színorgia ! Lekerülnek a nagykabátok és egyre színesebbé válik az öltözködés  .                                      2016-07-24 18.21.04 másolata                                                                                                                                 Én mint ötvös soha nem gondoltam volna,hogy beleszeretek a selyemfestésbe ,bár mindig vonzott az öltözködés a divat az önkifejezés eme egyszerű módja. Nem tudom megfigyeltétek-e azt ,hogy vannak napok amikor a nők ugyan azokban a színeket vesznek föl. Érdekes , hogy igazodnak annak a napnak energiájához . Mint tudjuk minden színnek van rezgése hideg meleg érzete. Vagy pótolunk energiát vagy elveszünk, Pl egy nagyon kedves vásárlóm    azért vett tőlem selyemsálakat ,mert a gyermekei torokfájósak és csak selyemsállal a nyakuk köré tekerve hajlandók elaludni.                                        Szóval a színek nagyon is tükrözik lelkiállapotunkat. De hogyan legyünk önmagunk az öltözködésben ha ott a divat a trend. Ha bő szárú nadrágot  szeretnél.mert neked éppen az áll jól és a ceruza nadrág a divat vagy a totyakos ülepű és minden boltban csak olyat lehet kapni....Ha éppen  a citromsárga a divat akkor csak az van  semmi más , hiába szeretnél zöldet...                                                                                                                                                   ekszersal2   Általában én törekszem az egyszínű darabok irányába,mert egy jól megválasztott kiegészítővel nemcsak feldobhatod az egyszerű ruhákat, de teljesen új hatást is érhetsz el vele. Nem kell mindig új holmit venni , hanem elég egy jól megválasztott minőségi SELYEMSÁL , egy hozzá illő táska vagy cipő.                                                        Sálat tekerjek a nyakam köré , de mi van ha leveszem ? vegyek föl egy nyakláncot is a ruhára? Innen jött az ötletem,hogy mi lenne ha ezt a két dolgot össze kombinálnám? Ott vannak az észereim amiket kézzel csinálok alacsony hőre keményedő pasztából, bármilyen színt ki tudok keverni . A gyönyörű 90 x 160 cm- es kézzel festett HERNYÓSELYEM anyagot megfestem és egy kis ékszer sorral összekapcsolom és kész is az ÉKSZERSÁL!                                                                                                   2016-07-24 18.51.13                                                                                                                                                                                                              Lánc azaz ékszer és sál egyben.  A sál nem csúszik le a nyakamról,vagy akár a vállamra is tehetem .Ez a kiegészítő   tényleg öltöztet!.Ha nem szeretnéd éppen a láncot akár le is kapcsolhatod.                                                                                                                                                    Szóval nem kell a boltokat bújni az új cuccok után hanem elég egy szép HERNYÓSELYEM ÉKSZERSÁLLAL meglepned magad!  
 20190404_131717 (3)20190218_194213 20190218_182308 (2)

Ha érintettél valódi hernyóselymet akkor te is tudod milyen varázslatos élmény a puhaság,a finomság,hol hűt hol fűt a hernyóselyemből készült kelme. Nem véletlen,hogy a legnagyobb divat tervezők is szívesen nyúlnak a természetes anyagokhoz de legfőképp a selyemhez. Taft ,szatén,nyers selyem és a legfinomabb muszlin. Megannyi fajtája a selyemgubóból készült különböző vastagságú selymeknek.                                                             A professzionális és hobbi szintű selyemfestők legkedveltebb alapanyaga a ponge 0, 5  és 0,8-as vastagságú hernyóselyem. Az anyag vastagságát ponge méretben adják meg egész 0,3-1,2 ig. Így felhasznált selyemmennyiségtől függ az ára is. A muszlin nehezen kezelhetősége az anyag leheletnyi finomságának köszönheti magas árát,  a selyem szatén vagy taft, nyers selyem  az anyag vastagsága  drága az előállítás miatt.                                                                                                      20190416_130812 (2)                                                                                         Természetesen a valódi selyem mindegyike a selyemhernyó gubójából készül. Magyarországon még a háború előtt volt selyemhernyó tenyésztés és selyem kelme gyártás. Nem véletlen,hogy a falusi udvarokban a diófa mellett az eper fa is helyet kapott. Édes gyümölcsét a kocák habzsolták, míg leveleit a gyorsan növő selyemhernyók falták sebesen.Majd a bebábozódott selyemgubók a szövőgyárba kerültek , ahol lefejtették a hajszálnál is vékonyabb szálakat, hogy csodálatos kelmét szőjenek belőle.                                                                           Ma legnagyobb selyemgyártó Kína , India, Thaiföld. A fehér alapszínű anyagokat lehet gyárilag festeni, digitálisan nyomott mintákat sokszorosított formában,vagy a legkülönlegesebb módon kézzel festeni. Az anyag különös és varázslatos fényét az adja hogy a selyemszálak gömbölyűek és a fény gördül rajta.                                                                                                             Én is szerelembe estem ezzel a csodálatos anyaggal . Imádom az élénk színeket ahogy a selymen tükröződik a fény , ahogy életre kel a természet és a fantáziám a fehér anyagon. Szeretnék az embereknek egy kicsi csodát adni ami színesebbé teheti a mindennapjaikat.20180223_091511 (1)

 

Ezek az egyedi kollekciók egy kiállításra és fotózásra  készültek .  A kollekciók ásványok ,mint korall, onix, tenyésztett gyöngyök, ezüst csigák,kagylók felhasználásával készültek. Törekedtem csak természetes anyagokkal díszíteni az ékszert.  A fotók a vasút történeti parkban készültek, Siptár Réka egyedi tervezésű ruháihoz. Mindketten nagyon szerettük a fotókat. Számomra nagyon fontosak a kihívások amiket egy ilyen ékszer megkomponálása ad. Szeretem az ásványokat kézbe fogni ,megtapasztalni a kövekből jövő  különböző energiát. Öröm az is amikor valakire rátalál valamelyik alkotás ,nemcsak ruhakiegészítő ,hanem a kövek ereje segíti viselőjét .