Pipacs ! Te kis kedves energiától duzzadó virág , olykor vérvörösen izzó tenger , olykor a búza közt a búzavirággal karöltve ragyogó . Miért vagy számomra oly kedves? Talán azok az emlékek törnek felszínre amikor kislány koromban egész nyarakat töltöttünk testvéremmel mi pesti gyerekek Nyáregyházán Nagymamámék falusi portájában. Volt ott minden tyúkok, kacsa, tehén , ló , disznó , birka , cica , kutya . A ház körül kis veteményes kertet is csinált Nagyanyám , így meg volt az esti program locsolás a kútból . Paprika ,paradicsom (ó az a paradicsom hol keresselek ma téged ,mert bizton nem a Spárban lellek?) A kerítésen juliska bab , csillagtök , tök és burgonya , répa , petrezselyem az ágyásokban. A gazdaság mellett volt szőlő ahol Nagyapám szorgosan kacsolt egész nap , meg kukorica itt néhány paradicsom tő is megbújt ott. Nem kellett annak semmi , mégis édes lédús hatalmas szív paradicsomok termettek Nagyapám legnagyobb örömére , mert isteni ízű fött krumplival sóval , libazsírral , paradicsommal a maga egyszerűségében kedvencei közé tartozott. A gazdaság része volt a kicsi búza föld is , ahol kedvünkre ugrálhattunk a tarlón amikor friss volt a szántás , hengergőztünk a napjárta homokban , millió csudás játékot eszeltünk ki , nem kellettek drága játékok , internet és nem tudtuk , hogy milyen boldogok és mennyire szabadok vagyunk ott. Nem volt akkoriban TV és csak néprádió volt, se hűtő se csapvíz , és húzós wc , de nem bántuk mi azt sem városi gyerekek. Persze szép lassan lett minden .

Érdekes ,hogy akkoriban volt parlagfű is ott , de nem tudtuk , hogy az az és senki nem tüsszögött tőle…

Ezek az emlékek jutnak eszembe amikor megérzem a búzamező illatát ahogy kocsival elmegyek mellette és látom a hajladozó pipacsokat és búzavirágokat benne. A pipacs talán egyidős az emberiség búzatermesztésével , mert úgy tűnik nagy becsülete van ennek a kis egyszerű virágnak. Már az egyiptomi sírkamrákban is találtak pipacs fűzéreket , kivált a fiatal hercegnők mumiáit díszítették ezekkel a koszorúkkal. A görögöknék Afrodithé Vénusz könnyeinek is hívják. Morfeusznak az álom istenének is pipacs koszorúkkal áldoztak. A magyarság Krisztus vérének is hívja.

Ezernyi kedves emlék amit szeretnék ezzel a kedves virággal selymeimen megmutatni . A kiindulási alap natur fehér , különböző vastagságú és szövésű hernyóselyem , amire különböző technikával festem a pipacsokat .

Ezt az egyedi tervezésű kézzel festett selyem szoknyát , fekete alapon díszítik a piros pipacsok és egy nemezelt öv is került a derekára.

a hernyóselyem blúz szintén ezzel az összeállítással készült

kézzel festett selyem szatén sál ,nagy pipros pipacsokkal

itt egy pipacsos selyem ruhát készítettem ruganyos passzéval akár derékra is teheted így egy hosszú szoknyaként is hordhatod

nemezelt hernyóselyem kendő piros pipacsokkal és egy fehér kézzel festett hernyóselyem szonyával te lehetsz a mező tündére

fekete nemezelt pipacsos övvel , ragyogóan földobhatod a szoknyádat és nemezelt ékszerként is hordhatod a nyakadban

nemezelt pipacsos virágfűzér nyakba vagy övként derékra tekerve

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük